Algoritme herkent suïcidale gedachten

KennisbankSuïcidepreventie

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University hebben een algoritme ontwikkeld dat met 91% zekerheid suïcidale gedachten herkent. Ook kan het algoritme in 94 procent van de gevallen correct vaststellen of iemand al een keer een zelfmoordpoging heeft ondernomen.

De onderzoekers vergeleken functionele MRI-scans van mensen met suïcidale gedachten en van een controlegroep. Tijdens het meten van hun hersenactiviteit, moesten de deelnemers aan het onderzoek denken aan termen als ‘zelfmoord’, ‘dood’, ‘zorgen’, ‘goed’, ‘kwaad’ en ‘lof’ – woorden waarop mensen met zelfmoordgedachten duidelijk anders reageren dan mensen die die gedachten niet hebben. Aan de hand van de resultaten van de hersenscans werd het algoritme ontwikkeld.

Suïcidale gedachten

Het systeem kan van pas komen om mensen met suïcidale gedachten te diagnosticeren. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden om te zien of de behandeling van dit soort patiënten effectief is. Het nadeel is echter wel dat de hersenscans duur zijn en het algoritme fouten kan maken. Ook was dit onderzoek klein van opzet.

Bron: The Verge

Benieuwd wat jij kunt doen aan suïcidepreventie? Lees hier 3 praktische tips.

Meer leren over suicidaliteit? Meer informatie over een training suïcidepreventie op maat.

Meer Ontwikkelingen

life skills bij jongeren

Waarom zijn de life skills die ontbreken in het huidige praktijkonderwijs juist nu zo belangrijk?

Traditioneel ligt de nadruk in het onderwijs op het overbrengen van vakspecifieke kennis. Maar, in een…

Les in levensvaardigheden helpt studenten om verder te komen

Croan is verbonden aan het Europese onderwijsproject Creative Learning for Life, kortweg CL4L. Dit is gericht…

10 Onmisbare life skills volgens de WHO

Levensvaardigheden vormen de bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling, succes en mentaal welzijn. Ze zijn een waardevol kompas…